מדריך לבחירה של קלחת
קלחת היא בעצם סיר נמוך ועמוק עם זרוע ארוכה, וזהו לרוב הסיר הקטן ביותר אך גם החשוב ביותר בארסנל הסירים במטבח שלכם. קלחת תשמש אתכם לפעולות רבות ככלי לחימום והפשרה של כל דבר - לחמם חלב, להמיס חמאה או לחמם מעט מרק, ולהכנה של רטבים וקרמים, ואפילו להכנת אורז
טווח הקלחות השימושיות נע בין קלחות מנירוסטה ועד לקלחות מיציקת אלומיניום. היתרון של קלחות מיציקת אלומיניום איכותית טמון במוליכות חום רציפה המשתרעות על פני כל התחתית ודפנות הקלחת, כך שהחום שנאגר בתחתית מתפזרת באחידות במעלה הדפנות באופן מלא.
אז למה מציעים בכלל קלחות מנירוסטה?
יתרונו של משטח הבישול של קלחת נירוסטה פלדת אל חלד בכך שהמתכת אינו תגובתית ואינה משנה חומרי טעם וריח כאשר היא נתקלת במרכיבים חומציים כמו עגבניות. מנגד, נירוסטה הנה מוליך חום גרוע,. וכדי להימנע מנקודות חמות באוכל, כוללים היצרנים של מרבית סירי הנירוסטה, גם שכבה של חומר שמוליך היטב חום, בדרך כלל בתחתית הסנדוויץ' בבסיס משטח הסיר שכולל לרוב גם אלומיניום. קלחת נירוסטה ללא מעטפת רב שכבתית, מתאימה לטיפול בנוזלים בלבד, מאחר ואגירת החום בה ממוקדת בתחתית הסנדוויץ' שבבסיס הקלחת, ונוטה יותר לשרוף אוכל מאשר לבשל אותו באופן אחיד
דברים שמשפיעים על ביצועי הקלחת, ומה עושה קלחת למוצלחת ושימושית יותר?
למבנה הקלחת יש חשיבות, למשל לפיית מזיגה או שפה היקפית כדי לשפוך נוזלים מן הקלחת מבלי שישפכו ויטפטפו לכל עבר, וזה אף עניין בטיחותי, במיוחד כאשר הנוזלים חמים
גם למכסי זכוכית שקופים יש יתרון בכך שהם מקלים על המעקב שלכם אחר התקדמות הבישול. לגבי מכסי זכוכית, חשוב גם שיהיה כלול בהם ווסת לשחרור אדים במהלך הבישול אחרת הצטברות האדים בכלי לא תאפשר לכם לצפות במתרחש בתוכו, ועדיף זכוכית בטיחותית חסינה לחום תנור
בנוסף, מומלץ לוודא:-
- שקוטר הקלחת מתאים לתכולת המנה שתכינו, זה אף יקל עליכם בביצוע של הקצפה מתמדת הנחוצה להכנה של קרמים
- שידית האחיזה של הקלחת עשויה מחומר שנשאר קריר למגע. גם ידיות המתכת, צריכות להיות עשויות מחומר שונה מגוף הקלחת, כך שלמרות שיתחממו מעט, עדיין ישמרו על טמפרטורה נוחה מספיק בקצה הרחוק של הידית.
- שידית האחיזה של הקלחת ישרה ואופקית – זה משפר את כושר המינוף של הקלחת, ויקל עליכם את ההרמה והתמרון שלה
לעיתים אנו נשאלים לגבי קלחות נחושת צרפתיות די יקרות שנהגנו להציע בעבר?
התשובה היא שהבדלי הביצוע הם די זניחים לעומת פער אדיר בעלויות. קלחת נחושת יקרה אינה מביאה יתרון משמעותי מלבד האסתטיקה. יתרה, קלחות נחושת הן כבדות יותר, מה שידרוש מכם שתי ידיים כדי לשפוך בהצלחה את מלוא התכולה, ומצוידות בידיות מיציקת ברזל שאולי נראות מעולה, אבל מתחממות ולא בטיחותיות. בקיצור גם בקלחת נירוסטה פשוטה תקבלו בצלים זהובים ומבושלים באותה מידה כמו בקלחת הנחושת הצרפתית
אז מהי קלחת מומלצת?
בדומה לכל הסירים והמחבתות, גם בקלחת חשוב שתהיה אגירת חום טובה וחימום אחיד. מלבד זאת, גם קלחות נירוסטה תתאמנה לחימום של נוזלים, ולמעשה אף יתחממו מהר יותר מקלחות יציקה. אבל, אם תשתמשו בקלחת להכנה של דברים מעט יותר מורכבים ואתם רוצים להימנע מחריכה ומהידבקות לתחתית הקלחת, אז קלחת יציקה עם מוליכות חום טובה, היא חובה.
אמנם הבישול בקלחת הוא לרוב של משימות די בסיסיות - אבל זה בשום אופן לא מפחית מחשיבותה, מאחר וזהו כלי שימושי בתדירות גבוהה. בנוסף מכיוון שרוב המשימות הללו כרוכות בבישול של אוכל דביק, תעדיפו קלחת עם ציפוי לא דביק ורצוי אחד איכותי ומעולה, כדי שלא תתאכזבו מביצועי הקלחת. משטח נוגד הדבקה איכותי פירושו שתוכלו לבשל בריא יותר עם פחות שמן, ללא חשש משריטות ואף ניקוי הכלי יהיה פשוט וללא מאמץ
קלחת מיציקה – ערובה לאיכות?
קלחת מיציקת ברזל כבד משקל, ממש לא מומלץ לבישול ביתי מאחר ושמשקלה הכבד יגביל מאד את יכולת התנועה והתמרון עם הקלחת
יציקה מאלומיניום היא בשימוש הנרחב ביותר לייצור מחבתות וסירים יותר איכותיים. האלומיניום היצוק מוליך חום בצורה טובה מאוד ומבטיח בישול אחיד יותר ופחות נקודות חמות, בכמחצית ממשקל ברזל יצוק. אולם למרות התקדמות טכנולוגית, ובעיקר משיקולי עלות, רוב הסירים מיציקת אלומיניום מיוצרים בתהליך ייצור סדרתי ביציקת ואקום/לחץ (Vacuum casting), בשל התאמתו לייצור המוני במכונה ועלותו הנמוכה יחסית. בתהליך זה תערובת אלומיניום עם נחושת מותכים בלחץ במכונה לתוך תבנית, מה שבהכרח מוביל לרמת גימור נמוכה יותר בהשוואה למוצר מאלומיניום טהור בתהליך יציקה ידני. בתהליך זה יכולות להופיע בציפוי בועות שנלכדו ביציקה וכתוצאה מכך עלול להתקלף הציפוי בכל נקודת זמן לאורך חיי המוצר
בנוסף, בגלל השימוש בנחושת לא ניתן ליישם את הציפוי של המחבת בטמפרטורה גבוהה, ונאלצים להשתמש בטכניקה להדבקת הציפוי – מה שבא לביטוי באורך חיים קצר משמעותית ותופעות לוואי בעייתיות בשימוש בכלי שנוצר ביציקת ואקום/לחץ
קלחות וסירי בישול איכותיים מייצרים בתהליך יציקה ידנית חופשי ממתח, ללא חשש מעיוותים – והמשמעות עבורכם היא כלי בישול עם אגירת חום אופטימלית ופיזור אחיד, שניתן אף לנקותו ולשטוף אותו במים מיד בתום הבישול, כאשר הוא עדיין חם ובאופן זה הוא מתנקה בקלות ללא חשש מעיוותים במשטח
מהו ציפוי נון סטיק המשמש לקלחת?
מרבית הקלחות כיום מצופות בשכבה נוגדת הדבקה, על מנת למנוע את חריכת המזון, ולהקל על ניקוי הכלי. רוב יצרני הקלחות רוכשים את חומר הציפוי מחברות כימיקלים גדולות המתמחות בפיתוח וייצור ציפויים לא דביקים להמון יישומים, הם יכולים לבחור את הרכב ותכונות הציפוי מתוך מגוון אפשרויות עצום, שנע במנעד רחב של מחיר. לסוג חומר הציפוי, מספר השכבות שלו, ומורכבות יישומן - יש השפעה משמעותית על מחיר הסיר, הביצועים ועמידות הציפוי של הקלחת, ואף על תוצאות הבישול.
למרות שהשימוש בקלחות בעלות ציפוי נוגד הדבקה, נובע בעיקר משאיפה לבישול בריא יותר, בו נעשה שימוש מופחת בצריכה של שמנים, כמעט כל משתמש בקלחת עם ציפוי לא דביק, חווה את נטייתו של הציפוי להתקלף. מפרסומים עדכניים עולה כי בטמפרטורות גבוהות, שאליהן מגיעים בזמן הבישול, הציפוי עלול אף לפלוט חלקיקים ואדים רעילים. יתרה, מחקרים מדעיים קובעים כי חשיפה לחומר כימי סינתטי PFOA , המרכיב את ציפוי הטפלון, עלולה לעודד היווצרות גידולים ממאירים. למרות ש'טפלון' הוא שמו המסחרי של הציפוי הלא דביק (Polytetrafluoroethylene) השכיח ביותר, בבעלות דופונט, חברת ענק המייצרת ומספקת ליצרני מחבתות וסירים את מוצרי טפלון, קיימים יצרנים רבים לציפוי נוגד ההדבקה, העושים שימוש בשם זה כגנרי
מדוע הקלחות של Woll הם פשוט האיכותיות ביותר ושונות מכול השאר?
חברת Norbert Woll Gmbh פיתחה ציפויים מתקדמים יותר מחומרים דוגמת טיטניום, אבני ספיר או גבישי יהלומים, שהופכים את משטח הבישול של הקלחת לעמיד ביותר בפני שחיקה, ואף לסימני השריטות הקלות במשטח, אין כל השפעה על תכונות הבישול של הכלי או בטיחותו
ציפוי טיטניום אבן ספיר או יהלומים של Woll, או ציפויי טפלון שונים?
חברת Norbert Woll Gmbh הנה יצרן של מחבתות וסירים איכותיים תוצרת גרמניה לתוצאות בישול מעולות - ללא פשרות! חברת Woll פיתחה ציפוי נון סטיק ייחודי לבישול מופחת שמנים ללא הידבקות, ואף ללא שמן כלל!
התכונות המרכזיות של ציפויי הקלחות של Woll:-
- ציפוי לא דביק עמיד במיוחד – הציפוי מוגן הפטנט של Woll עמיד במיוחד, אינו מתקלף, ואף לסימני שריטות אין כל השפעה על תכונות הבישול והטיגון שלו או בטיחותו
- בישול במינימום שמנים – בזכות הציפוי המתקדם ניתן להכין מזון ללא שמן כלל או עם מעט מאד שמן - ללא הידבקות המזון, ומצטיין בשמירת הערכים התזונתיים של המזון במיטבם, ואף להכנת ארוחות דיאטטיות וטעימות
- אפשר להשתמש בכלי מתכת - חוזקו ועמידותו של הציפוי מאפשרים שימוש בכלי ששת מתכתיים בתהליך הבישול
- ניקוי ותחזוקה - שום דבר אינו קל יותר! הודות למשטח ציפוי איכותי, כל שתצטרכו הוא לשטוף את הכלי במים חמים ומעט סבון כלים, מיד בתום כל שימוש, והכלי יהיה נקי ומבריק במהירות הבזק. ואף מתאים לשטיפה במדיח כלים
- בטיחות ותקינה - וכמובן ללא כל חשש לבריאות המשתמש. כלי הבישול היצוקים של Woll הנם PFOA-free, ועומדים בדרישות משרד הבריאות הגרמני ותקן TUV
כיצד לבשל עם קלחת בציפוי לא דביק?
- אל תשתמשו בתרסיסי שמן מוכנים, תרסיס שמן לבישול עלול להותיר שאריות גומי שקשה להסירן, ושאריות אלו יגרמו בהמשך למזון להידבק. במקום זאת, השתמשו במרססי שמן שמילאתם בעצמכם, או לחילופין טבלו מעט שמן על מגבת נייר ועיברו בעדינות על פנים הקלחת
- השתמשו בחום מתאים:-
- חום נמוך לחימום, רתיחה והכנת רטבים סמיכים
- חום בינוני לבישול ואידוי
- חום גבוה לרתיחה או הפחתת נוזלים.
- חממו את הקלחת מראש למשך מספר דקות. וודאו שהקלחת התחממה לטמפרטורה המתאימה, לפני שהוספתם את המזון
כל הזכויות שמורות© סושף®