מדריך לבחירת מחבת טיגון

מרבית המחבתות לטיגון שבשימוש ביתי כיום הן מחבתות בציפוי לא דביק כלשהו, לרוב מחבת טפלון או דומה לו, מחבת בציפוי שיש או בציפויים מתקדמים יותר על בסיס טיטניום, אבני ספיר או גבישי יהלומים.
מחבתות נון סטיק המוכרים גם כמחבתות בציפוי לא דביק, הן הכלי הטוב ביותר לטיגון בכלל ולבישול של חומרי גלם עדינים כמו ביצים או דגים שלא נדבקים כל-כך למשטח הטיגון, כך שנדרש פחות שמנים לטיגונם, ויש סיכוי נמוך יותר שיישרפו. מאחר ומחבתות אלו הן בשימוש התכוף ביותר במטבח, אם הן אינן איכותיות – תרגישו זאת כמעט מיד, והן גם תישחקנה במהירות

ההיצע הגדול של מחבתות מסוגים שונים, ופערי המחירים ביניהם פשוט מבלבלים. אז על מה להקפיד, ואיך בוחרים מחבת טיגון איכותי לבישול בריא שגם יהיה בעל אורך חיים ועמידות גבוהה? 

מהן התכונות של מחבת נון סטיק מומלץ?

מחבת נון סטיק מומלץ צריך להיות נוח לשימוש ותחזוקה, עשוי מרכיבים חזקים ועמידים, עם מזון שמשתחרר בקלות עקב תכונות הציפוי הלא דביק, ושהמזון מתבשל בו באחידות, הגדלים הנפוצים הן מחבתות עגולים בקטרים שבין 20 ל- 32 ס"מ, והשכיחים ביותר הם מחבת בקוטר 24 ס"מ ומחבת בקוטר 28 ס"מ
בניגוד להנחה הרווחת, לגודל משטח הבישול של המחבת יש השפעה משמעותית על תוצאת הבישול, ולכן מומלץ להתאים את גודל המחבת לצרכי הבישול שלכם, ולבחור במחבת עם משטח רחב ושטוח, ולא לנסות לטגן חזה עוף או פילט דג במחבת קטנה כי הם יתבשלו בצורה לא אחידה
מחבת פחות מומלץ הן מחבתות כבדות כמו מחבת יציקת ברזל, שמשקלו מגביל מאד את יכולת התנועה והתמרון עם המחבת, כמו גם מחבתות עם ידיות שמתחממות ודורשות הגנה מכווית חום עם כפפה. בחרו מחבת עם ידית נוחה לאחיזה, מחומר שאינו מתחמם על הכיריים, ורצוי שידית האחיזה תהיה מחומר שאף עמיד בחום תנור
לטיגון ובישול שגרתיים עדיף לבחור מחבת בגודל מרווח עם שוליים נמוכים, שמקל על תמרון המזון לתוכו והחוצה, על פני מחבת עמוק

במהלך השנים שמענו ממאות אם לא אלפי אנשים ששילמו מחיר "פרמיום" ממיטב כספם על מחבתות "יציקה איכותיים", ואז אותם אנשים חוו בעיות עם הציפוי או עם הכלי עצמו, או עם שניהם

מחבת יציקה – ערובה לאיכות?

יציקה מאלומיניום היא בשימוש הנרחב ביותר לייצור מחבתות וסירים יותר איכותיים. האלומיניום מוליך חום בצורה טובה מאוד ומבטיח בישול אחיד יותר ופחות נקודות חמות. אולם למרות התקדמות טכנולוגית, ובעיקר משיקולי עלות, רוב המחבתות עדיין מיוצרות תהליך ייצור סדרתי ביציקת ואקום/לחץ (Vacuum casting), בשל התאמתו לייצור המוני במכונה ועלותו הנמוכה יחסית. בתהליך זה תערובת אלומיניום עם נחושת מותכים בלחץ במכונה לתוך תבנית, מה שבהכרח מוביל לרמת גימור נמוכה יותר בהשוואה למוצר מאלומיניום טהור בתהליך יציקה ידני. בתהליך זה יכולות להופיע בציפוי בועות שנלכדו ביציקה וכתוצאה מכך עלול להתקלף הציפוי בכל נקודת זמן לאורך חיי המוצר.
בנוסף, בגלל השימוש בנחושת לא ניתן ליישם את הציפוי של המחבת בטמפרטורה גבוהה, ונאלצים להשתמש בטכניקה להדבקת הציפוי – מה שבא לביטוי באורך חיים קצר משמעותית ותופעות לוואי בעייתיות בשימוש בכלי שנוצר ביציקת ואקום/לחץ
מחבתות איכות מייצרים בתהליך יציקה ידנית חופשי ממתח, ללא חשש מעיוותים – והמשמעות עבורכם היא מחבת עם אגירת חום אופטימלית ופיזור אחיד, שניתן להעבירו ישירות מהמקרר לכיריים, ואף לנקותו ולשטוף אותו במים מיד בתום הבישול, כאשר הוא עדיין חם ובאופן זה הוא מתנקה בקלות ללא חשש מעיוותים במשטח

מהו הציפוי המשמש למחבת נון סטיק?

רוב יצרני המחבתות רוכשים את חומר הציפוי למחבת מחברות כימיקלים גדולות המתמחות בפיתוח וייצור ציפויים לא דביקים להמון יישומים הם יכולים לבחור את הרכב ותכונות הציפוי מתוך מגוון אפשרויות עצום, שנע במנעד רחב של מחיר. 
לחומר הציפוי, מספר השכבות שלו, ומורכבות יישומן - יש השפעה משמעותית על מחיר המחבת, הביצועים ועמידות הציפוי של המחבת, ואף על תוצאות הבישול שלנו כדי שיתקבל גימור כהה יותר והשחמה טובה יותר במחבת
למרות שהשימוש במחבתות בעלי ציפוי נוגד הדבקה, נובע בעיקר משאיפה לבישול בריא יותר, בו נעשה שימוש מופחת בצריכה של שמנים, כמעט כל משתמש במחבת עם ציפוי לא דביק, חווה את נטייתו של הציפוי להתקלף. מפרסומים עדכניים עולה כי בטמפרטורות גבוהות, שאליהן מגיעים בזמן טיגון, הציפוי הלא דביק פולט חלקיקים וגם אדים רעילים. יתרה, מחקרים מדעיים קובעים כי חשיפה לחומר כימי סינתטי PFOA , המרכיב את ציפוי הטפלון, עלולה לעודד היווצרות גידולים ממאירים. למרות ש'טפלון' הוא שמו המסחרי של הציפוי הלא דביק (Polytetrafluoroethylene) השכיח ביותר, בבעלות דופונט, חברת הענק שמייצרת ומספקת ליצרני המחבתות והסירים את מוצרי טפלון, קיימים יצרנים רבים לציפוי נוגד ההדבקה, העושים שימוש בשם זה כגנרי

מדוע המחבתות והסירים של Woll הם פשוט הטובים ביותר ושונים מכול השאר?

ציפויים מתקדמים יותר מחומרים דוגמת טיטניום או גבישי יהלומים, הופכים את משטח הבישול של המחבת לעמיד ביותר בפני שחיקה, ואף לסימני השריטות הקלות במשטח, אין כל השפעה על תכונות הבישול והטיגון שלו או בטיחותו

ציפוי טיטניום אבן ספיר או יהלומים של Woll, או ציפויי טפלון שונים?

חברת Norbert Woll Gmbh הנה יצרן של מחבתות וסירים איכותיים תוצרת גרמניה לתוצאות בישול מעולות - ללא פשרות! 
חברת Woll פיתחה ציפוי נון סטיק ייחודי לבישול מופחת שמנים ללא הידבקות, ואף ללא שמן כלל! 

התכונות המרכזיות של ציפויי המחבתות של Woll:-

  • ציפוי לא דביק עמיד במיוחד  – הציפוי מוגן הפטנט של Woll עמיד במיוחד, אינו מתקלף, ואף לסימני שריטות אין כל השפעה על תכונות הבישול והטיגון שלו או בטיחותו
  • בישול במינימום שמנים – בזכות הציפוי המתקדם ניתן להכין מזון ללא שמן כלל או עם מעט מאד שמן - ללא הידבקות המזון, ומצטיין בשמירת הערכים התזונתיים של המזון במיטבם, ואף להכנת ארוחות דיאטטיות וטעימות
  • אפשר להשתמש בכלי מתכת - חוזקו ועמידותו של הציפוי מאפשרים שימוש בכלי ששת מתכתיים בתהליך הבישול
  • ניקוי ותחזוקה - שום דבר אינו קל יותר! הודות למשטח ציפוי איכותי, כל שתצטרכו הוא לשטוף את הכלי במים חמים ומעט סבון כלים, מיד בתום כל שימוש, והכלי יהיה נקי ומבריק במהירות הבזק. ואף מתאים לשטיפה במדיח כלים
  • בטיחות ותקינה - וכמובן ללא כל חשש לבריאות המשתמש. כלי הבישול היצוקים של Woll הנם PFOA-free, ועומדים בדרישות משרד הבריאות הגרמני ותקן TUV

מן העיתונות: 

האמריקנים קבעו: מחבת טפלון מסוכנת לבריאות לא נדבק, די נשרט וכנראה שגם לא כל כך בריא - הטפלון. שגיא קופר מדבר על החומר ובעיותיו ומסביר למה ממש לא כדאי לכם לחמם מחבת טפלון בבית שגדלים בו תוכים 
מקור:- שגיא קופר Ynet

זהירות חומרים מסרטנים בטפלון ועדת מדענים בארה"ב המליצה להוסיף את הטפלון ודומיו לרשימת החומרים המסרטנים, בעקבות מחקרים מדעיים שגילו כי חשיפה לחומרים הללו מעודדת היווצרות גידולים ממאירים 
מקור:- ד"ר איתי גל Ynet

המשרד האמריקני לאיכות הסביבה : חומר בטפלון עלול להיות מסרטן חומר שנמצא בטפלון נמצא בדגימות דם שנלקחו מאנשים בכל ארצות הברית חולדות ועכברים שנחשפו אליו בכמויות גדולות פיתחו גידולים במוח 
מקור:- יפעת גדות Nfc.co.il

כל הזכויות שמורות© סושף®