מדריך לבחירת סיר קדירה יצוק

סיר קדירה יצוק הוא סיר כבד ועבה יותר מסירי בישול רגילים, מה שמאפשר לסיר לאגור את החום ולנהל אותו באופן יעיל יותר ולשמש בעצם כמערכת סגורה - סוג של מיני תנור על הכירים, שמתמודד נפלא עם נתחי בשר גדולים ונוזלי בישול. ייחודו של סיר קדירה יצוק בכך שהחום מתפשט באופן שווה על כל מעטפת הסיר, שלא כמו בסיר בישול רגיל שבו החום חודר לתבשיל רק ממקור החום. תכונות אלה הופכות את סירי הקדירה לבחירה הטובה ביותר להכנת נתחי צלי וקדירות של תבשילי בשר, מרקים ונזידים ותבשילים מורכבים בבישול איטי וממושך כגון חמין, משום הבישול בסירי יציקה אלו יכול להתבצע במלואו על הכיריים, אבל גם ניתן להתחיל בבישול על הכירים על מנת ל"סגור" את המנה, ולהעביר את הסיר לגמר הבישול לתנור, או לחלופין להניחו על פלטת חום כגון פלטת שבת, לבישול ממושך על חום נמוך באופן אחיד ועקבי מבלי לחרוך את תחתיתו. והכי חשוב, זה שלאחר בישול ארוך ואיטי בסיר קדירה, צלי הבשר יהיה רך ונימוח, ונזידים ומרקים יצטמצמו ויתלווה אליהם טעם עז
סיר קדירה יצוק מכונה לעיתים קרובות גם סיר ברזל יצוק או רק סיר ברזל, סיר יציקה, סיר לקדירה או סיר הולנדי (Dutch Oven), ובגרסתו הקלאסית עשוי מיציקת ברזל כבדה Heavy Duty Cast Iron, עם ציפוי אמאייל בגרסה המותאמת לשימוש ביתי, או ללא ציפוי אמאייל בגרסה לשימוש בשטח, או בגרסה המודרנית יותר של סירי קדירה מיציקת אלומיניום עבה יותר שתאגור ותוליך חום בצורה טובה מאוד, בפחות ממחצית המשקל של סיר יציקת ברזל, שמשקלו הכבד מגביל מאד את יכולת התנועה והתמרון עם הסיר (ובטח כשהוא גם מלא ברכיבי התבשיל). בנוסף סירי קדירה מודרניים מיציקת אלומיניום עבה איכותיים מיוצרים ברמת גימור גבוהה יותר מחומר הומוגני ביציקה ידנית חופשי ממתח, ללא חשש מעיוותים, ועליו מותך ציפוי נוגד הדבקה מתקדמים מחומרים דוגמת טיטניום, אבני ספיר או גבישי יהלומים, שהופכים את משטח הבישול של סיר הבישול לעמיד ביותר, מונע את חריכת המזון, ומקל על ניקוי הסיר.
סיר קדירה מיציקת ברזל כבדה בגרסתו הביתי מצופה אמאייל מכיוון שהוא עוטף לחלוטין את הברזל מקל על התחזוקה המורכבת של מניעת החלדה של סיר ברזל, ולא פחות חשוב מונע העברת טעמי ברזל וחלודה לתבשיל שלכם, וגם נראה צבעוני ומתאים יותר לסביבת המטבח הביתי שלכם. חשוב להימנע מסירי קדירה שפנים הסיר מצופה בשכבת אמייל בצבע בהיר – זה בד"כ יסתיים בהשחמה לא אחידה של הבשר. דבר חשוב לגבי סירים בציפוי אמאייל – מומלץ להשקיע פעם אחת בסיר איכותי ממותגים מוכרים כמו Le Creuset, Le Chasseur, Staub, Lafont וכיו"ב, שישמש אתכם פשוט לכל החיים, ולהימנע ממפח הנפש הנלווה לאותם סירי אמאייל מסין, שמלבד למחירם הזול יותר, אין לאף אחד מושג מאילו חומרים ואיך הם יוצרו, וכבר אחרי שימושים ראשונים יופיעו בסיר סדקים בציפוי ובהמשך אף  יקבל צבעו כתמים ועכירות
אז באיזה נפח סיר קדירה כדאי לכם לבחור?
מניסיוננו סיר ברזל יציקה לקדירה בנפח 7-8 ליטר הנו גודל משפחתי שימושי ביותר, המסוגל להתמודד עם היקף צרכי הבישול של מטבח ביתי, ומנגד אינו גדול מידי לאחסון. מנגד אם מדובר בהכנה של כמויות גדולות יותר, לכו לגרסה של סיר קדירה בנפח 11 ליטר  גישתנו היא שבסיר גדול יותר ניתן לבשל מנות קטנות יותר, אבל בסיר קטן אי אפשר לבשל יותר מנפחו

סיר קדירה מיציקה – ערובה לאיכות?

סיר קדירה כבד מיציקת ברזל כבד ובציפוי אמאייל, הוא סיר הקדירה הנפוץ ביותר וייתן תוצאות מעולות, אבל קחו בחשבון שמשקלו הכבד מגביל מאד את יכולת התנועה והתמרון עם הסיר, וגם מקשה על האחסון שלו
יציקת אלומיניום היא בהחלט אפשרות לקבלת תוצאות טובות בפחות ממחצית ממשקל יציקת הברזל. האלומיניום מוליך חום בצורה טובה מאוד ומבטיח בישול אחיד יותר והומוגני. אולם למרות התקדמות טכנולוגית, ובעיקר משיקולי עלות, רוב הסירים מיציקת אלומיניום מיוצרים בתהליך ייצור סדרתי ביציקת ואקום/לחץ (Vacuum casting), בשל התאמתו לייצור המוני במכונה ועלותו הנמוכה יחסית. בתהליך זה תערובת אלומיניום עם נחושת מותכים בלחץ במכונה לתוך תבנית, מה שבהכרח מוביל לרמת גימור נמוכה יותר בהשוואה למוצר מאלומיניום טהור בתהליך יציקה ידני. בתהליך זה יכולות להופיע בציפוי בועות שנלכדו ביציקה וכתוצאה מכך עלול להתקלף הציפוי בכל נקודת זמן לאורך חיי המוצר.
בנוסף, בגלל השימוש בנחושת לא ניתן ליישם את הציפוי של המחבת בטמפרטורה גבוהה, ונאלצים להשתמש בטכניקה להדבקת הציפוי – מה שבא לביטוי באורך חיים קצר משמעותית ותופעות לוואי בעייתיות בשימוש בכלי שנוצר ביציקת ואקום/לחץ
סירי קדירה איכותיים מיציקת אלומיניום עבה מייצרים בתהליך יציקה ידנית חופשי ממתח, ללא חשש מעיוותים, ברמת גימור גבוהה יותר ומחומר הומוגני – והמשמעות עבורכם היא סיר בישול עם אגירת חום אופטימלית ופיזור אחיד, שניתן אף לנקותו ולשטוף אותו במים מיד בתום הבישול, כאשר הוא עדיין חם ובאופן זה הוא מתנקה בקלות וללא חשש מעיוותים במשטח

מהו הציפוי המשמש לסיר בישול מיציקת אלומיניום?

בשונה מציפוי אמאייל שאינו נוגד הדבקה, אלא בא לכסות על מגבלות השימוש בברזל יצוק, סירי קדירה כבדים מיציקת אלומיניום מצופים בשכבה נוגדת הדבקה, בסירים האיכותיים יותר הציפוי מותך על הסיר היצוק מחומרים מתקדמים  וחסונים יותר דוגמת טיטניום, אבני ספיר או גבישי יהלומים, שהופכים את משטח הבישול של סיר הקדירה לעמיד ביותר, מונע את חריכת המזון, ומקל על ניקוי הסיר
חברת Norbert Woll Gmbh הנה יצרן של מחבתות וסירים איכותיים תוצרת גרמניה לתוצאות בישול מעולות - ללא פשרות! חברת Woll פיתחה ציפוי נון סטיק ייחודי לבישול מופחת שמנים ללא הידבקות, ואף ללא שמן כלל! 

התכונות המרכזיות של ציפויי סירי קדירה תוצרת Woll:-

  • ציפוי לא דביק עמיד במיוחד  – הציפוי מוגן הפטנט של Woll עמיד במיוחד, אינו מתקלף, ואף לסימני שריטות אין כל השפעה על תכונות הבישול והטיגון שלו או בטיחותו
  • בישול במינימום שמנים – בזכות הציפוי המתקדם ניתן להכין מזון ללא שמן כלל או עם מעט מאד שמן - ללא הידבקות המזון, ומצטיין בשמירת הערכים התזונתיים של המזון במיטבם, ואף להכנת ארוחות דיאטטיות וטעימות
  • אפשר להשתמש בכלי מתכת - חוזקו ועמידותו של הציפוי מאפשרים שימוש בכלי ששת מתכתיים בתהליך הבישול
  • ניקוי ותחזוקה - שום דבר אינו קל יותר! הודות למשטח ציפוי איכותי, כל שתצטרכו הוא לשטוף את הכלי במים חמים ומעט סבון כלים, מיד בתום כל שימוש, והכלי יהיה נקי ומבריק במהירות הבזק. ואף מתאים לשטיפה במדיח כלים
  • בטיחות ותקינה - וכמובן ללא כל חשש לבריאות המשתמש. כלי הבישול היצוקים של Woll הנם PFOA-free, ועומדים בדרישות משרד הבריאות הגרמני ותקן TUV

כל הזכויות שמורות© סושף®