מדריך לבחירת קסרול סוטאז'

סוטאז' עמוק וקסרול הם בעצם סיר בישול נמוך, ומהכלים השימושיים ביותר לבישול וטיגון בכל מטבח,  בסוטאז' קסרול אתם יכולים לבשל ולטגן מנות מגוונות של ירקות, בשר ודגים מבישול עדין וקצר ועד למנות מורכבות הדורשות בישול ממושך כמו ממולאים. שם הכלי נגזר מהמילה הצרפתית "sauté" שפירושה "לקפוץ" ומתייחס לטכניקת בישול עם כמות קטנה של שומן, שבה ע"י הנעת הקסרול וטלטולו מצד לצד, או ע"י בחישת המזון ואתם שומרים על המזון המתבשל בתנועה, כך שהרכיבים לא יידבקו, יחרכו או יתייבשו.
קסרול סוטאז' עם משטח רחב ושטוח ודפנות ישרות וגבוהות, הנו כלי בעל משקל וגובה בינוני, ואידיאלי לשמש כסיר נמוך לבישול ממולאים או ערימות של ירקות, מאחר והצדדים הישרים שלו - גבוהים מספיק כדי להתמודד עם התזות והשפרצות,  אך עדיין נמוכים מספיק כדי שניתן יהיה להגיע בקלות עם כף או מלקחיים – כך שזה יהיה כלי נהדר אף לטיגון רדוד של נתחי דגים או שניצלים.

אז מה עושה קסרול סוטאז' למוצלח?

בדומה לכל הסירים והמחבתות, גם כאן הדבר החשוב ביותר הוא אגירת חום טובה וחימום המשטח באופן אחיד. מלבד זאת, חשוב גם שהכלי יהיה נוח לתמרון ומאוזן - העברת מחבת סוטאז' מהכיריים לתנור צריכה להיעשות בבטחה, ושיהיה לכם מכסה תואם ועמיד בחום תנור
ההעדפה שלנו היא סוטאז' קסרול עם שטח הפנים נרחב וגדול יותר, שמשמעותו עבורכם כפולה, גם שטח עבודה נדיב ושמתאים לפריסה של 4-5 שניצלים, וגם פחות סבבי בישול. אך כדי שהבישול על שטח פנים גדול יהיה יעיל, הכלי חייב להיות איכותי מחומר שיתחמם בצורה אחידה. הגורמים עיקריים משפיעים על אחידות החום בקסרול סוטאז' הם החומר ממנו הוא עשוי, עוביו של משטח הבישול, ומשקל הסוטאז'
קחו בחשבון שכלי בישול עם תחתית דקה (פחות מ- 5 מ"מ) יגיע לחום גבוה מידי overheating בתוך דקות, ויגרום לשריפת שמנים וחריכת התבשיל, מאחר והחום רק עובר דרכו ואגירת החום בו אינה יעילה. מנגד לסוטאז' קסרול עם תחתית ודפנות עבות, יקח זמן ארוך יותר להתחמם ולאגור חום, אולם החום יתפשט בו באחידות. עם זאת מומלץ להקפיד להנמיך את עצמת הלהבה במהלך הבישול, כדי להימנע מהמשך התחממות וחריכה
גם ידיות אחיזה הן משהו שראוי לתשומת ליבכם. קסרול סוטאז' יהיה משודך לידית אחיזה אחת ארוכה או זוג ידיות משני צידיו. ידיות אחיזה חייבות להיות בטוחות בניוד אף כשהסוטאז' מלא. חשוב שהידיות לא תהינה חלקות, ובטח שלא מתחממות על הכיריים, וחשוב שיהיו מחומר חסין לחום תנור
לגבי מכסי זכוכית, גם אלו חשוב שיהיו מחומר חסין לחום תנור, אך לא פחות חשוב זה שיהיה כלול בהם ווסת לשחרור אדים במהלך הבישול אחרת הצטברות האדים בכלי לא תאפשר לכם לצפות במתרחש בתוכו

קסרול סוטאז' הנפוצים ביותר כיום הן בציפוי לא דביק כלשהו, לרוב ציפוי טפלון או דומה לו, מחבת בציפוי שיש או למשקיעים - ציפויים מתקדמים יותר על בסיס טיטניום, אבני ספיר או גבישי יהלומים, כך שנדרשים פחות שמנים לבישול. מאחר וסירים נמוכים אלו הם בשימוש תכוף במטבח, אם הן אינם איכותיים – תרגישו זאת כמעט מיד, והן גם ישחקו במהירות

ההיצע הגדול של קסרול סוטאז' מסוגים שונים, ופערי המחירים ביניהם פשוט מבלבלים. אז על מה להקפיד, ואיך בוחרים קסרול סוטאז' איכותי לבישול בריא שגם יהיה בעל אורך חיים ועמידות גבוהה?

מהן התכונות של סוטאז' קסרול נון סטיק מומלצים?

כל כלי בציפוי נון סטיק צריך להיות נוח לשימוש ותחזוקה, עשוי מרכיבים חזקים ועמידים, עם מזון שמשתחרר בקלות עקב תכונות הציפוי הלא דביק, ושהמזון מתבשל בו באחידות.
לגודל משטח הבישול של הקסרול יש השפעה משמעותית על תוצאת הבישול, ולכן מומלץ להתאים את גודלו לצרכי הבישול שלכם, לבחור סוטאז' עם משטח רחב ושטוח, ולא לנסות לטגן שניצלים או דגים במחבת קטנה כי הם יתבשלו בצורה לא אחידה. מומלץ לכם להצטייד לפחות בקסרול סוטאז' אחד איכותי עם תחתית שטוחה ועבה, בקוטר מרווח שבין 28 ל- 32 ס"מ, ע"מ לאפשר למרכיבים מספיק שטח מגע ולהשחים היטב, ועם שוליים גבוהים מספיק (בין 7 ל- 10 ס"מ) כדי שיוכל להכיל גם מנות בנפח תואם לכמות הבישול שלכם
פחות מומלצים הן סוטאז' קסרול כבדים מידי העשויים מיציקת ברזל, מאחר ומשקלם יגביל מאד את יכולת התנועה והתמרון עם הכלי, כמו גם כלים עם ידיות מתחממות ודורשות הגנה מכווית חום עם כפפה. חשוב שתבחרו סוטאז' עמוק עם ידית נוחה לאחיזה, מחומר שאינו מתחמם על הכיריים, ומאד מומלץ שידית האחיזה תהיה מחומר עמיד בחום תנור - כדי שתוכלו להשתמש בו גם כתבנית בתנור

במהלך השנים שמענו ממאות אם לא אלפי אנשים ששילמו מחיר "פרמיום" ממיטב כספם על מחבתות "יציקה איכותיים", ואז אותם אנשים חוו בעיות עם הציפוי או עם הכלי עצמו, או עם שניהם

סוטאז' קסרול יציקה – ערובה לאיכות?

יציקה מאלומיניום היא בשימוש הנרחב ביותר לייצור מחבתות וסירים יותר איכותיים. האלומיניום מוליך חום בצורה טובה מאוד ומבטיח בישול אחיד יותר ופחות נקודות חמות. אולם למרות התקדמות טכנולוגית, ובעיקר משיקולי עלות, רוב הסירים והמחבתות עדיין מיוצרות תהליך ייצור סדרתי ביציקת ואקום/לחץ (Vacuum casting), בשל התאמתו לייצור המוני במכונה ועלותו הנמוכה יחסית. בתהליך זה תערובת אלומיניום עם נחושת מותכים בלחץ במכונה לתוך תבנית, מה שבהכרח מוביל לרמת גימור נמוכה יותר בהשוואה למוצר מאלומיניום טהור בתהליך יציקה ידני. בתהליך זה יכולות להופיע בציפוי בועות שנלכדו ביציקה וכתוצאה מכך עלול להתקלף הציפוי בכל נקודת זמן לאורך חיי המוצר.
בנוסף, בגלל השימוש בנחושת לא ניתן ליישם את הציפוי של המחבת בטמפרטורה גבוהה, ונאלצים להשתמש בטכניקה להדבקת הציפוי – מה שבא לביטוי באורך חיים קצר משמעותית ותופעות לוואי בעייתיות בשימוש בכלי שנוצר ביציקת ואקום/לחץ
את המחבתות והסירים היותר איכותיים, מייצרים בתהליך יציקה ידנית חופשי ממתח, ללא חשש מעיוותים – והמשמעות עבורכם היא מחבת עם אגירת חום אופטימלית ופיזור אחיד, שניתן להעבירו ישירות מהמקרר לכיריים, ואף לנקותו ולשטוף אותו במים מיד בתום הבישול, כאשר הוא עדיין חם ובאופן זה הוא מתנקה בקלות ללא חשש מעיוותים במשטח

מהו הציפוי המשמש לסוטאז' קסרול שלכם?

רוב יצרני המחבתות רוכשים את חומר הציפוי למחבת מחברות כימיקלים גדולות המתמחות בפיתוח וייצור ציפויים לא דביקים להמון יישומים הם יכולים לבחור את הרכב ותכונות הציפוי מתוך מגוון אפשרויות עצום, שנע במנעד רחב של מחיר. 
לחומר הציפוי, מספר השכבות שלו, ומורכבות יישומן - יש השפעה משמעותית על מחיר המחבת, הביצועים ועמידות הציפוי של המחבת, ואף על תוצאות הבישול שלנו כדי שיתקבל גימור כהה יותר והשחמה טובה יותר במחבת
למרות שהשימוש במחבתות בעלי ציפוי נוגד הדבקה, נובע בעיקר משאיפה לבישול בריא יותר, בו נעשה שימוש מופחת בצריכה של שמנים, כמעט כל משתמש במחבת עם ציפוי לא דביק, חווה את נטייתו של הציפוי להתקלף. מפרסומים עדכניים עולה כי בטמפרטורות גבוהות, שאליהן מגיעים בזמן טיגון, הציפוי הלא דביק פולט חלקיקים וגם אדים רעילים. יתרה, מחקרים מדעיים קובעים כי חשיפה לחומר כימי סינתטי PFOA , המרכיב את ציפוי הטפלון, עלולה לעודד היווצרות גידולים ממאירים. למרות ש'טפלון' הוא שמו המסחרי של הציפוי הלא דביק (Polytetrafluoroethylene) השכיח ביותר, בבעלות דופונט, חברת הענק שמייצרת ומספקת ליצרני המחבתות והסירים את מוצרי טפלון, קיימים יצרנים רבים לציפוי נוגד ההדבקה, העושים שימוש בשם זה כגנרי

מדוע המחבתות והסירים של Woll הם פשוט האיכותים ביותר ושונים מכול השאר?

ציפויים מתקדמים יותר מחומרים דוגמת טיטניום או גבישי יהלומים, הופכים את משטח הבישול של המחבת לעמיד ביותר בפני שחיקה, ואף לסימני השריטות הקלות במשטח, אין כל השפעה על תכונות הבישול והטיגון שלו או בטיחותו

ציפוי טיטניום אבן ספיר או יהלומים של Woll, או ציפויי טפלון שונים?

חברת Norbert Woll Gmbh הנה יצרן של מחבתות וסירים איכותיים תוצרת גרמניה לתוצאות בישול מעולות - ללא פשרות! 
חברת Woll פיתחה ציפוי נון סטיק ייחודי לבישול מופחת שמנים ללא הידבקות, ואף ללא שמן כלל! 

התכונות המרכזיות של ציפויי המחבתות של Woll:-

  • ציפוי לא דביק עמיד במיוחד  – הציפוי מוגן הפטנט של Woll עמיד במיוחד, אינו מתקלף, ואף לסימני שריטות אין כל השפעה על תכונות הבישול והטיגון שלו או בטיחותו
  • בישול במינימום שמנים – בזכות הציפוי המתקדם ניתן להכין מזון ללא שמן כלל או עם מעט מאד שמן - ללא הידבקות המזון, ומצטיין בשמירת הערכים התזונתיים של המזון במיטבם, ואף להכנת ארוחות דיאטטיות וטעימות
  • אפשר להשתמש בכלי מתכת - חוזקו ועמידותו של הציפוי מאפשרים שימוש בכלי ששת מתכתיים בתהליך הבישול
  • ניקוי ותחזוקה - שום דבר אינו קל יותר! הודות למשטח ציפוי איכותי, כל שתצטרכו הוא לשטוף את הכלי במים חמים ומעט סבון כלים, מיד בתום כל שימוש, והכלי יהיה נקי ומבריק במהירות הבזק. ואף מתאים לשטיפה במדיח כלים
  • בטיחות ותקינה - וכמובן ללא כל חשש לבריאות המשתמש. כלי הבישול היצוקים של Woll הנם PFOA-free, ועומדים בדרישות משרד הבריאות הגרמני ותקן TUV

מן העיתונות: 

האמריקנים קבעו: מחבת טפלון מסוכנת לבריאות לא נדבק, די נשרט וכנראה שגם לא כל כך בריא - הטפלון. שגיא קופר מדבר על החומר ובעיותיו ומסביר למה ממש לא כדאי לכם לחמם מחבת טפלון בבית שגדלים בו תוכים 
מקור:- שגיא קופר Ynet

זהירות חומרים מסרטנים בטפלון ועדת מדענים בארה"ב המליצה להוסיף את הטפלון ודומיו לרשימת החומרים המסרטנים, בעקבות מחקרים מדעיים שגילו כי חשיפה לחומרים הללו מעודדת היווצרות גידולים ממאירים 
מקור:- ד"ר איתי גל Ynet

המשרד האמריקני לאיכות הסביבה : חומר בטפלון עלול להיות מסרטן חומר שנמצא בטפלון נמצא בדגימות דם שנלקחו מאנשים בכל ארצות הברית חולדות ועכברים שנחשפו אליו בכמויות גדולות פיתחו גידולים במוח 
מקור:- יפעת גדות Nfc.co.il

כל הזכויות שמורות© סושף®