מדריך לטיפול בקרש חיתוך מעץ

משטחי חיתוך מעץ הם מוצר זמין ומאוד פופולרי במטבחים רבים בישראל. הם נעימים וחמים במראה, ומרבית סוגי העץ השונים הם ידידותיים לסכינים, ומגיעים במגוון רחב של גדלים ועוביים - מקרש ועד לוח בוצ'ר עבה
אבל כשמדובר בתחזוקת קרש עץ, ובעיקר בכל הקשור לטיפול בו ולניקוי ושטיפת קרשי חיתוך מעץ, אנו נתקלים לעיתים תכופות בשאלה הפשוטה, כיצד נכון לטפל בקרש חיתוך מעץ? לעיתים קרובות מידי אנחנו מתאכזבים מהם. הם נסדקים, מתעוותים או ממש מתפצלים לחתיכות, והם מוכתמים או ממש נראים רע אחרי שימוש קצר

החשיבות של טיפול טוב במשטח העץ שלכם

הטעות הגדולה ביותר שאתם יכולים לעשות עם קרש חיתוך מעץ, היא לא להקפיד לנקותו לעתים קרובות, ולהשתמש באותו לוח לחיתוך של מזון גולמי וגם של מזון מבושל (לדוגמא חיתוך של בשר וירקות)
לוחות חיתוך מעץ הם נקבוביים. הם קרקע הרבייה המושלמת עבור חיידקים מזיקים. הנוזלים מהאוכל שלכם יכולים לחלחל בחריצי ובנקבוביות הלוח, לאגור שם מושבת החיידקים, שתישאר שם ותתפתח מבלי שתדעו. תארו לעצמכם את החיידקים מתפשטים בכל רחבי האוכל בפעם הבאה שאתם שוב משתמשים בלוח החיתוך. לא נעים....
בנוסף, לוחות חיתוך עשויים מעץ, יכולים להתכווץ או להתרחב בהתאם ללחות ולחום, באזור בו הם מאוחסנים. בטח נתקלתם בתופעת הסדקים או עיוותים בשלכם, לאחר שימוש
זה מעגל מחזורי שלעולם לא נגמר! לאורך זמן, לוח חיתוך מעץ צובר חתכים שנגרמו מחיתוך בסכין,  ובנוסף גם סדקים עקב חשיפה ללחות או חום. לאזורים אלו יתנקזו נוזלים וחיידקים מהמזון הגולמי עד כדי סיכון לבריאותכם. ואז מגיע הזמן, בו קרש החיתוך שלכם לא יכול עוד לתפקד כרגיל, ואתם צריכים לקנות חדש. . והמעגל הזה ממשיך וממשיך...
למרות החסרונות הבולטים, הקפדה מדוקדקת על כללי תחזוקה, והימנעות משגיאות נפוצות, יאריכו את חיי קרש החיתוך שלכם, אם הוא עשוי מעץ.

אל תכניסו קרשי חיתוך מעץ לשטיפה במדיח כלים

אחד הכללים החשובים ביותר, בנוגע לניקוי קרשי חיתוך עץ הוא לא להכניסם לניקוי במדיח כלים! לעיתים קרובות, אנשים פונים אלינו לאחר שלוח החיתוך שלהם נסדק, לאחר שטיפה במדיח. חשיפה ממושכת לרטיבות וחום הן הסיבות לכך שהלוח יתעקם וייסדק. אנו מדגישים שרק שטיפה ידנית היא הדרך הטובה ביותר לשמור את לוחות החיתוך מעץ במצב תקין

אין להשרות קרשי חיתוך מעץ בכיור

גם אם אתם הטיפוס שלא שש לנקות אחרי הבישול, דבר אחד תבטיחן לעצמכם, וזה לעולם לא לטבול לוחות חיתוך מעץ בכיור. האפקט של השריה ברטיבות בכיור דומה מאד לזה של שטיפה במדיח. חשיפה ממושכת למים עלולה להרוס לוחות חיתוך עץ (גם היקרים ביותר). אנו ממליצים בחום, פשוט לשטוף אותם מיד לאחר השימוש.

הקפידו על ייבוש מוחלט של קרשי חיתוך מעץ

כאשר שוטפים לוח חיתוך מעץ, הוא מתרחב מספיגת מים, וכאשר הוא מתייבש הלוח מתכווץ באופן טבעי, עד אשר הוא ייבש לחלוטין. זהו תהליך טבעי בעץ, וחשוב להניחו על צידו, כדי לחשוף את שני צידי הלוח לייבוש באופן שווה, ולאפשר את השלמת תהליך הכיווץ בהתייבשות
להחזיר את לוח העץ הרטוב לארון או לדלפק, בעודו רטוב, או להשאירו בכיור, עלול לגרום להתכווצות לא אחידה, שתגרום לעיוות ו/או סדיקה של לוח העץ. זה בהחלט לא משהו שאתם רוצים שיקרה ללוח החיתוך שלכם! במקום זאת, נגבו אותו ביסודיות עם בד מיקרופייבר סופג, והציבו אותו  זקוף לייבוש, כך ששני צדדיו חשופים לאוויר

הקפידו על שימון קרשי חיתוך מעץ

ייעוד השמן הוא להקנות למשטח החיתוך עמידות בפני לחות ורטיבות בעבודה, לחדש את הברק שלו ולייצר שכבת מגן. מומלץ למרוח את לוח החיתוך מכל צדדיו בשמן מינרלי המתאים למגע במזון (הימנעו משימוש בשמני מטבח רגילים), עוד לפני השימוש הראשון בו, ואם אתם נחושים להאריך את חיי לוח העץ שלכם, הקפידו לשמנו באופן קבוע, ע"מ לשמור אותו במצב טוב. באיזו תכיפות? זה יכול להיות מדי ערב, חודשי או אחת לכמה חודשים, תלוי בתכיפות השימוש שלכם בלוח
לשימון משטח חיתוך מעץ, מומלץ להשתמש בשמן מינרלי לעץ המסומן כמתאים למגע במזון. אופן הפעולה:- מירחו את השמן המינרלי בנדיבות, והניחו לו להיספג היטב במשטח, תוך שתסירו כמויות עודפות  (בעזרת קלף או ספטולה ישרה), ואז יש לחזור ולמרוח שכבה נוספת, לאחר 15 דקות של ייבוש. ואז הניחו ללוח לספוג ולהתייבש למשך 2 שעות לפחות (עדיף אם אפשר למשך לילה), והציבו אותו  זקוף לייבוש, כך ששני צדדיו חשופים לאוויר

הקפדה על כללי הטיפול והתחזוקה, ללא ספק תאריך את חיי קרש החיתוך שלכם העשוי מעץ

שאלות נפוצות

ריכזנו עבורכם תשובות לשאלות שאנו נשאלים לעיתים קרובות. אם אינכם מוצאים כאן תשובה לשאלתכם, הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר!

מדוע קרשי חיתוך מעץ מדיפים ריח רע?
משטחי חיתוך מעץ עלולים להדיף רע לאורך זמן, כאשר נוזלים ופיסות מזון נתקעות בחתכים ובסדקים שבמשטח. לעיתים הריח ממש בלתי נסבל! אם נתקלתם בבעיה זו, נסו את אחד הפתרונות המוצעים לעיל

  • שימוש בחומץ - חומץ מכיל חומצה אצטית שיכולה לחטא את קרש החיתוך ולהסיר ריחות רעים. מירחו אותו ביסודיות עם בד מיקרופייבר סופג, שיטפו במים את הקרש, והציבו אותו זקוף לייבוש, כך ששני צדדיו חשופים לאוויר
  • שימוש באבקת סודה לאפיה - הכינו משחה מתערובת של אבקת סודה לשתייה ומים, ואז קרצפו עימה את קרש החיתוך. גם כאן המשיכו בשטיפת הקרש במים, והציבו אותו זקוף לייבוש, כך ששני צדדיו חשופים לאוויר
  • שימוש במלח ולימון – ראשית פזרו מלח גס על המשטח, ובאמצעות לימון חצוי, שפשפו את המלח על פני המשטח. חיזרו על הפעולה גם מצידו השני של הקרש, והניחו לו לספוג כ- 5 דקות לפני השטיפה במים, והצבתו אותו זקוף לייבוש, כך ששני צדדיו חשופים לאוויר

מתי הזמן הנכון להחלפת קרש חיתוך מעץ?
כאשר לוח החיתוך שלכם מראה סימנים של סדק או עיוות, זה כנראה הזמן הנכון בשבילכם להחליפו בחדש. המשך חיתוך על גבי קרש עץ סדוק עלול להגביר את החשיפה לסיכונים בריאותיים כתוצאה מצבירת חיידקים במשטח

שמירה על תקינות משטחי חיתוך מעץ עשויה להיראות תובענית

אינכם טועים אם גם אתם חושבים כי לשמירה על תקינות משטח חיתוך מעץ נדרש מאמץ מתמשך למדי. למרות יתרונות המראה האטרקטיבי והחם של משטחים מעץ, ואולי אף המחיר הנגיש למדי של חלק ממשטחי העץ, לא ניתן להתעלם מן החסרונות הנלווים להם. ואם משטח חיתוך מעץ הוא הקטע שלכם ההמלצה שלנו לכם היא לבחון את קרשי חיתוך העץ הטובים והעמידים ביותר - קרשי חיתוך של Sage המיוצרים בסיאטל וושינגטון, ארה"ב. אלו משטחי החיתוך בהם אנו משתמשים במטבחים שלנו, ואנו בטוחים שגם אתם תאהבו את זה!

משטחי חיתוך SAGE

משטחי חיתוך SAGE

זוכרים את המחזור הבלתי פוסק שהזכרנו קודם על לוחות חיתוך מעץ? ייתכן שחלקנו כבר רגיל לזה, אך אחרים עשויים לרצות לשבור את המעגל. משטחי החיתוך של Sage עוצרים מחזור זה לחלוטין, עם היתרונות שהם מביאים!

קרש חיתוך מעץ משטח חיתוך SAGE תכונה
כן כן ידידותי לסכינים
לא כן לא נקבובי ואנטי בקטריאלי
לא כן מתאים לשטיפה במדיח כלים
לא כן עמיד לשנים רבות
לא כן קל לניקוי ותחזוקה
כן לא מדיף ריח