שיקולים לבחירת קרש חיתוך

משטח חיתוך הוא פריט מטבח חיוני, אבל לעיתים קרובות מידי אנחנו מתאכזבים מהם, כאשר הם נסדקים, מתעוותים או ממש מתפצלים לחתיכות, הם מוכתמים או ממש נראים רע אחרי שימוש קצר, וחלקם ממש אבל ממש לא מתאימים לשמור על חדות הסכינים שלנו עד לרמה שעלולה לגרום לסכין לקהות ממפגש עם ה"קרש".
ככלל, קרשי חיתוך מתחלקים לכאלו השומרים על הסכינים שלכם, ולאלו שיגרמו להם להתקהות במהירות, ופשוט אינם מתאימים לחיתוך. כדי לשמור על חדות הסכין יש צורך במשטח חיתוך שיספוג לתוכו את החתכים מתנועות החיתוך בסכין. לכן אם אתם רוצים לשמור על חדות הסכינים שלכם, אתם חייבים להימנע מלחתוך ישירות על השיש, ולהתרחק ממשטחי חיתוך העשויים מזכוכית, מתכת ואבן למיניה (כולל שיש)

אז מה כדאי לדעת על משטחי חיתוך כדי לבחור משטח מחומר שפשוט יהווה תמורה גבוהה, ויתאים למטבחנו

התכונה החשובה ביותר למשטח חיתוך, היא פועל יוצא של החומר ממנו הוא עשוי, ועמידותו – רצוי לבחור משטח מחומר שישרוד לשנים ארוכות, וימשיך להיראות טוב, ללא עיוותים, סדקים או כתמים, במשך הזמן
  • רמת ההיגיינה שלו, וקלות הניקוי התחזוקה שלו, ומהן מגבלות הניקוי? או דרישות התחזוקה שלו? האם הוא סופח נוזלים ו/או מפתח כתמים?
  • האם הוא עמיד בשטיפה יסודית? עבור משטחי עץ מסוימים אפילו שטיפה פשוטה עשויה להיות יותר מדי
  • האם הוא מתאים לניקוי במדיח כלים?
  • האם הוא ניתן לחיטוי?
 
לגבי משטחים סינתטיים מפלסטיק – אלו עשויים ממגוון סוגי פלסטיק שונים, שלרוב אינם סופגים ריחות או חומרים, ואף חלקם אף מסומנים כאנטי-בקטריאליים (מה שאינו נכון, כי לכל היותר הם אולי מונעים התפתחות זיהום אך אינם קוטלים בקטריות), אך הישמרו והקפידו לבדוק שסוג הפלסטיק ממנו מיוצר המשטח, נבדק ונמצא מתאים ומסומן למגע במזון (חייב להיות סימון על המשטח עצמו או אריזתו)
 
  • ידידותי לסכינים – שמירת חדותם של סכינים, ואופן החיתוך בו – במשטח איכותי הסכין צריך לחרוץ ממש קלות את פני המשטח, מבלי להיתפס בו, וזה מה שאפשר שליטה מצוינת בחיתוך בסכין. כך, שהמשטח יתמוך בחדות הלהב, ומנגד שהחיתוך בסכין לא יזיק למשטח ויגרום לו פגמי חריצה עמוקים ועד התזת שבבים
  • חשוב שיהיה נוח לחתוך על המשטח - הוא צריך להיות שטוח ויציב, מבלי שהקרש ו/או המזון שעליו יחליקו
  • רגליות – הן יתרון חשוב שמגביה את הקרש מעל למשטח עליו הוא מונח, כך שניתן אף להשתמש בצידו התחתון. ואנו גם מוסיפים שרצוי משטח בעל רגליות לא מחליקות, על מנת שלא יזוז במהלך החיתוך
  • אם אתם מתכוונים לבחור בוצ'ר בלוק – במיוחד אלו העשויים מפיסות End Grain, קחו בחשבון מגבלות ניקוי ודרישות תחזוקה קפדנית, שכן לפיסות אלו יש נטייה מוגברת לספיגת לחות, ממש כמו נוזל בקשית, ואז כאשר העץ נספג ברטיבות הוא מתרחב, ובמהלך ההתייבשות הוא מתכווץ – וכתוצאה מכך המשטח כולו עלול להתעוות ו/או להיסדק ולהוביל לפגיעה משמעותית ביציבות ובנראות שלו. מניסיוננו כמעט כל סוגי העץ הגיבו בצורה לא טובה לחשיפה למים. עם זאת, למשטחים מעץ אקציה, ולמשטחים שעברו טיפול תרמי, יש תנגודת ללחות ועמידות גבוהה יותר, ואף נטייה טבעית לספוג פחות שמן מאחרים, אך עדיין נדרשת תחזוקה מוקפדת
  • לבסוף הגודל – אתם צריכים משטח חיתוך בגודל נדיב - רחב דיו ויציב, ע"מ שיהיה לכם די מקום לחתוך בנוחות ובבטחה. בדקו שהמזון שאתם חותכים לא גולש מעבר למשטח החיתוך, ואם זה המצב – אז בחרו במשטח גדול יותר. גודל נדיב מומלץ לקרש חיתוך למטבח ביתי לא יהיה קטן מ- 40 ס"מ אורך. וכאן, עובי המשטח עלול לגרום לכך שיתברר לכם שהמשטח כבד מדי, או קשה לניוד ואחיזה, בהיעדר ידיות נוחות