מדריך לבחירת משטח צליה פלנצ'ה

משטחי צליה פלנצ'ה הם כלי מעולה לצלייה על הכיריים במטבח, כך שמתאפשר להכין בו-זמנית כמות גדולה יותר של אומצות סטייקים, המבורגרים ונתחי בשר קטנים כמו מעורב, דגים ואף ירקות, ביצים או לביבות, בהשוואה לצלייה במחבת
משטחי צליה יצוקים עשויים מברזל או אלומיניום יצוק, ומוצעים בצורות שונות, הנפוצים ביותר הם משטחי צליה בצורת מלבן ועיגול. בנוסף, ניתן לחלק את משטחי הצלייה על פי גודלם, לאלה המתאימים להנחה על להבה אחת או שתיים על הכיריים

אז על מה חשוב להקפיד בבחירת משטח צליה פלנצ'ה, כדי שתקבלו את אפקט הצלייה הרצוי?

  • משטח צליה פלנצ'ה עם אגירת חום טובה - משמעותי במיוחד לקבלת חום מתאים לצלייה. משטח עבה יותר וחומר עם מוליכות חום טובה יותר – הם ערובה לצליית נתח בשר איכותי וטעים יותר
  • שהפסים במשטח צליה יהיו בולטים באופן ניכר מהמשטח, ולא שטוחים. חשוב שגובה רכס הפסים יבלוט מהמשטח בלא פחות מ- 4 מ"מ, גבוה יותר יהיה אף משובח יותר ויאגור חום רב יותר, על אותו גודל נתון של משטח

סוג המתכת ממנו עשוי משטח הצלייה הנו גורם חשוב שמשפיע על ביצועי הצלייה ונוחות השימוש בו

עובי החומר של משטח צליה פלנצ'ה ומוליכות החום של סוג המתכת ממנו הוא עשוי, הם פקטור משמעותי ביותר המשפיע על אגירת החום ואחידות פיזורו במשטח. כאן ישחק תפקיד משמעותי משטחי צליה יצוקים מחומרים איכותיים כמו יציקה של אלומיניום טהור ועובי דופן עבה יותר – משובח יותר, או משטח צליה פלנצ'ה מיציקת ברזל כבדה. אמנם לפלנצ'ה עבה נדרש מספר דקות להתחמם לפני הנחת הבשר, אך אגירת החום הראשונית במשטח היא קריטית לשמירתו כשמניחים את הבשר לצלייה עליו. החום שנאגר במשטח צליה עבה יהיה יציב ועמיד יותר מלהתקרר, כך שזה תומך באפקט צריבת וצליית הבשר.
משטח צלייה מיציקת אלומיניום, מוליך חום בצורה טובה מאוד ומגיע עם ציפוי נון סטיק. משך הזמן עד שהחום במשטח יגיע לטמפרטורת צלייה הוא כשלוש דקות על אש גבוהה, תלוי בעוביו. בעוד לדגמים של משטחי צליה מברזל יצוק יתארך הזמן עד שהחום במשטח יגיע לטמפרטורת צלייה לכ- 6 דקות. רק דגמים של משטחי צליה מיציקת אלומיניום עבה אגרו חום צלייה ושמרו עליו כמו משטחי הצלייה מברזל יצוק. עם זאת דגמים של משטחי צליה מיציקת אלומיניום עבה שקלו כמחצית ממשקל משטחי הצלייה מברזל יצוק, שגם מלווים בדרישות תחזוקה תובעניות
ההנחה הרווחת היא שכלי בישול מברזל יצוק יהיו עמידים יותר מדגמי אלומיניום, אך ככל שמדובר ביציקות אלומיניום איכותי – אין הבדל בעמידות. חשוב להקפיד בבחירת משטח צליה מאלומיניום יצוק שסוג הציפוי של המשטח אינו מכיל PTFE העלול להתפרק ולשחרר אדים רעילים בטמפרטורות גבוהות

אז מה לגבי משטח צליה פלנצ'ה מברזל יצוק?

משטח צליה פלנצ'ה מיציקת ברזל הן אפשרות טובה לצליית בשר בכיריים, כל עוד נלקחים בחשבון המגבלות שלהן:-

  • משקל כבד - לא מתאים לשימוש על כיריים עם משטחי זכוכית קרמית, ומקשה על ניוד ותמרון
  • תחזוקה - נדרש תחזוקה קפדנית למניעת החלדה של המשטח
  • ללא ציפוי - קושי בצליה של חומרי גלם עדינים יותר כמו נתחי דגים, או בשרים עם זיגוג של רוטב, שצפויים להידבק יותר למשטח וסביר שתתקשו לנתקם מהמשטח, מבלי להשאיר פיסות דבוקות אליו, מה שידרוש מכם גם להשקיע יותר בקרצוף וניקוי הפלנצ'ה

קיימים דגמים של משטחי צליה חלקים, משטחי צליה עם פסי גריל, ומשטחי צליה משולבים דו צידי – משטח חלק מצד אחד, ומשטח עם פסים מצדו השני

  • משטח צליה חלק - מתאים מאוד לצליית נתחי בשר, רצועות וקוביות וחלקי פנים בסגנון מעורב ירושלמי, כמו גם ביצים, קרפים, ירקות, דגים ופירות ים, ואף ניתן להשתמש בו כפלטה לחימום מאכלים על הכיריים, ואף להגשה ישירות לשולחן
  • לצליית המבורגרים או נתחי בשר כמו אנטרקוט - גובה פסי הגריל הוא קריטי להצלחת הצלייה על משטח צליה פלנצ'ה

הרעיון שמאחורי הפסים במשטח צליה פלנצ'ה הוא ריכוז חום גבוה לצריבת הבשר, ועל ידי רכסי הפסים הבולטים לרוחב משטח הצלייה של הפלנצ'ה:-

  • יוצרים שטח פנים גדול יותר שאוגר חום רב יותר באותו שטח נתון
  • מרחיקים את הבשר הנצלה מהנוזלים שנאגרים על המשטח כדי לקבל אפקט צלייה מושלם

על מנת לקבל ביצועי גריל טובים - משטח צליה פלנצ'ה צריך להיות עם פסים בגובה שינוע בטווח שבין 4 ל- 5.5  מ"מ. ככל שפסי הגריל במשטח בולטים יותר מהמשטח, ייאגר בו חום רב יותר, ויתקבלו סימני גריל צרובים אחידים וברורים, והתוצאה תהיה סטייק עסיסי עם קרום חיצוני טעים.
גובה הפסים הוא משמעותי במיוחד להצלחת צלייה של המבורגרים ונתחי בשר משויישים או יותר שומנים כמו אנטרקוט, שאם לא יוגבהו בצליה מעל לנוזלי השומן הניגרים מהם, תקבלו אפקט של טיגון בשמן, ולא של צלייה לבשר וצריבת סימני פסי הגריל בשלמות משני צידי הבשר
כאן זה ממש המקום להתריע ולהתרחק ממשטחי אלומיניום דקים, שאמנם יעבירו חום, אבל ברגע שמניחים את הבשר על המשטח, הטמפרטורה תצנח. ואיך תזהו פלנצ'ה כזו? אינדיקציה טובה היא גובה רכסי הפסים. מאחר ומשטח צליה עשויי מאלומיניום לא יצוק, מוטבע מגיליונות מתכת, גובה הפסים שלו מוגבל, משום שאם רכסי הפסים היו גבוהים יותר, החומר היה פשוט מתעוות ונקרע

עוד כמה טיפים לרכישה ושימוש במשטח צליה פלנצ'ה:-

  • מומלץ לבחור משטח צלייה עם דופן היקפית נמוכה או לכל הפחות שקע היקפי לאגירת שומנים שניגרים במהלך הבישול, פן יגלשו מהמשטח. במיוחד בצלייה של קציצות המבורגר ושאר בשרים שומנים - השומן הניגר, ונוזלי הצלייה, עלולים לגדוש מעל שולי המשטח, ולגרום להתלקחות מסוכנת אם יפגשו בלהבה.
  • ידיות אחיזה – שיבלטו מעבר למשטח הצלייה זה Must. עדיף ידיות אחיזה בולטות שעשויות מחומר מתכתי אחר, כך שלא יתחממו גם במהלך הצלייה, ואף יהיה יותר נוח לתמרון וניוד. אם למשטח הצלייה יש ידיות מצופות סיליקון, הימנעו ממגע ישיר של הלהבה בידיות כי הן תימסנה
  • מומלץ להשתמש במעט שמן במהלך צלייה על פלנצ'ה - אבל יש להימנע מכמות גדולה מידי פן תטגנו את המזון

כל הזכויות שמורות© סושף®