מדריך לבחירת סיר בישול

ברוב המטבחים הביתיים יש מקום לסיר בישול גבוה אחד או שניים בלבד, כך שהסיר שלכם צריך להתמודד עם מנעד אפשרויות בישול, מאידוי ירקות ובישול מרקים, דרך בישול פסטה (המפתח הנכון בבישול פסטה הוא 2 ליטר מים לכל 500 גרם פסטה), ועד לתבשילים ביתיים בבישול ממושך

אז באיזה נפח סיר בישול כדאי לכם לבחור?

מניסיוננו סיר בישול בנפח 7-8 ליטר הנו גודל משפחתי שימושי ביותר, ומסוגל להתמודד עם מרבית צרכי הבישול בסיר של מטבח ביתי, ומנגד אינו גדול מידי לאחסון. גישתנו היא שבסיר גדול יותר ניתן לבשל מנות קטנות יותר, אבל בסיר קטן אי אפשר לבשל יותר מנפחו

מה חשוב יותר בסיר בישול גבוה – הקוטר של הסיר או הגובה?

לטעמנו התשובה היא העדפה ברורה לרוחב/קוטר הסיר על פני סיר בישול בקוטר צר יותר ודפנות יותר גבוהות. 
קוטר אידאלי לסיר בישול יהיה 28 ס"מ, ובנפח של עד 8 ליטר יהיו דפנות בגובה של כ- 15 ס"מ. קוטרו הרחב של סיר הבישול, משמעו ששטח פנים גדול יותר בא במגע עם מקור החום, מאפשר טיגון ראשוני נוח ללא ערימות מיותרות, ואף מאפשר לתפעל את המזון לבחוש אותו ואפילו לראות טוב יותר את המתרחש במהלך הבישול, כמו גם ניקוי ואחסון קלים יותר

מה עושה סיר בישול למוצלח ושימושי יותר?

בדומה לכל הסירים והמחבתות, גם בסיר בישול חשוב שתהיה אגירת חום טובה וחימום באופן אחיד. מלבד זאת, גם סירים קלי משקל יתאימו לבישול של פסטה ומרקים, ולמעשה אף מתחממים מהר יותר מאשר סירים כבדים יותר עם דפנות עבות. אבל, אם אתם מתכוונים להשתמש בסיר בישול להכנה של תבשילים מורכבים יותר הדורשים בישול ממושך יותר, והסמכה של רטבים עם רכיבים ביישומי בישול מגוונים, ואתם רוצים לקבל מרקם טעמים עשיר, ולהימנע מחריכה ומהידבקות לתחתית הסיר, אז סיר בישול כבד יותר, במיוחד כזה עם תחתית עבה ודפנות מוליכות חום, הוא חובה.

סיר בישול מיציקה – ערובה לאיכות?

סיר בישול מיציקת ברזל כבד משקל, פחות מומלץ כסיר בישול ביתי מאחר ושמשקלו הכבד מגביל מאד את יכולת התנועה והתמרון עם הסיר
יציקה מאלומיניום היא בשימוש הנרחב ביותר לייצור מחבתות וסירים יותר איכותיים. האלומיניום מוליך חום בצורה טובה מאוד ומבטיח בישול אחיד יותר ופחות נקודות חמות. אולם למרות התקדמות טכנולוגית, ובעיקר משיקולי עלות, רוב הסירים מיציקת אלומיניום מיוצרים בתהליך ייצור סדרתי ביציקת ואקום/לחץ (Vacuum casting), בשל התאמתו לייצור המוני במכונה ועלותו הנמוכה יחסית. בתהליך זה תערובת אלומיניום עם נחושת מותכים בלחץ במכונה לתוך תבנית, מה שבהכרח מוביל לרמת גימור נמוכה יותר בהשוואה למוצר מאלומיניום טהור בתהליך יציקה ידני. בתהליך זה יכולות להופיע בציפוי בועות שנלכדו ביציקה וכתוצאה מכך עלול להתקלף הציפוי בכל נקודת זמן לאורך חיי המוצר.
בנוסף, בגלל השימוש בנחושת לא ניתן ליישם את הציפוי של המחבת בטמפרטורה גבוהה, ונאלצים להשתמש בטכניקה להדבקת הציפוי – מה שבא לביטוי באורך חיים קצר משמעותית ותופעות לוואי בעייתיות בשימוש בכלי שנוצר ביציקת ואקום/לחץ
סירי בישול איכותיים מייצרים בתהליך יציקה ידנית חופשי ממתח, ללא חשש מעיוותים – והמשמעות עבורכם היא סיר בישול עם אגירת חום אופטימלית ופיזור אחיד, שניתן אף לנקותו ולשטוף אותו במים מיד בתום הבישול, כאשר הוא עדיין חם ובאופן זה הוא מתנקה בקלות ללא חשש מעיוותים במשטח

מהו הציפוי המשמש לסיר בישול מיציקה?

רוב הסירים כיום מצופים בשכבה נוגדת הדבקה, על מנת למנוע את חריכת המזון, ולהקל על ניקוי הסיר. מרבית יצרני הסירים רוכשים את חומר הציפוי לסירי הבישול מחברות כימיקלים גדולות המתמחות בפיתוח וייצור ציפויים לא דביקים להמון יישומים הם יכולים לבחור את הרכב ותכונות הציפוי מתוך מגוון אפשרויות עצום, שנע במנעד רחב של מחיר.
לסוג חומר הציפוי, מספר השכבות שלו, ומורכבות יישומן - יש השפעה משמעותית על מחיר הסיר, הביצועים ועמידות הציפוי של סיר הבישול, ואף על תוצאות הבישול.
למרות שהשימוש בסירי בישול בעלי ציפוי נוגד הדבקה, נובע בעיקר משאיפה לבישול בריא יותר, בו נעשה שימוש מופחת בצריכה של שמנים, כמעט כל משתמש בסיר עם ציפוי לא דביק, חווה את נטייתו של הציפוי להתקלף. מפרסומים עדכניים עולה כי בטמפרטורות גבוהות, שאליהן מגיעים בזמן טיגון, הציפוי עלול אף לפלוט חלקיקים וגם אדים רעילים. יתרה, מחקרים מדעיים קובעים כי חשיפה לחומר כימי סינתטי PFOA , המרכיב את ציפוי הטפלון, עלולה לעודד היווצרות גידולים ממאירים. למרות ש'טפלון' הוא שמו המסחרי של הציפוי הלא דביק (Polytetrafluoroethylene) השכיח ביותר, בבעלות דופונט, חברת הענק שמייצרת ומספקת ליצרני המחבתות והסירים את מוצרי טפלון, קיימים יצרנים רבים לציפוי נוגד ההדבקה, העושים שימוש בשם זה כגנרי

מדוע הסירים של Woll הם פשוט האיכותיים ביותר ושונים מכול השאר?

חברת Norbert Woll Gmbh פיתחה ציפויים מתקדמים יותר מחומרים דוגמת טיטניום, אבני ספיר או גבישי יהלומים, שהופכים את משטח הבישול של סיר הבישול לעמיד ביותר בפני שחיקה, ואף לסימני השריטות הקלות במשטח, אין כל השפעה על תכונות הבישול שלו או בטיחותו

ציפוי טיטניום אבן ספיר או יהלומים של Woll, או ציפויי טפלון שונים?

חברת Norbert Woll Gmbh הנה יצרן של מחבתות וסירים איכותיים תוצרת גרמניה לתוצאות בישול מעולות - ללא פשרות! 
חברת Woll פיתחה ציפוי נון סטיק ייחודי לבישול מופחת שמנים ללא הידבקות, ואף ללא שמן כלל! 

התכונות המרכזיות של ציפויי הסירים של Woll:-

  • ציפוי לא דביק עמיד במיוחד  – הציפוי מוגן הפטנט של Woll עמיד במיוחד, אינו מתקלף, ואף לסימני שריטות אין כל השפעה על תכונות הבישול והטיגון שלו או בטיחותו
  • בישול במינימום שמנים – בזכות הציפוי המתקדם ניתן להכין מזון ללא שמן כלל או עם מעט מאד שמן - ללא הידבקות המזון, ומצטיין בשמירת הערכים התזונתיים של המזון במיטבם, ואף להכנת ארוחות דיאטטיות וטעימות
  • אפשר להשתמש בכלי מתכת - חוזקו ועמידותו של הציפוי מאפשרים שימוש בכלי ששת מתכתיים בתהליך הבישול
  • ניקוי ותחזוקה - שום דבר אינו קל יותר! הודות למשטח ציפוי איכותי, כל שתצטרכו הוא לשטוף את הכלי במים חמים ומעט סבון כלים, מיד בתום כל שימוש, והכלי יהיה נקי ומבריק במהירות הבזק. ואף מתאים לשטיפה במדיח כלים
  • בטיחות ותקינה - וכמובן ללא כל חשש לבריאות המשתמש. כלי הבישול היצוקים של Woll הנם PFOA-free, ועומדים בדרישות משרד הבריאות הגרמני ותקן TUV

כמה טיפים שלנו לבחירת סיר בישול לסיכום:-

  • סירי בישול מיוצרים ממתכות דוגמת ברזל, נירוסטה ואלומיניום, כדי להעביר את חום הלהבה, בעזרת הולכת החום הטובה של המתכות, אל המזון המבושל. ככלל אם אתם משתמשים בסיר בישול גבוה בעיקר כדי לבשל פסטות או מרקים אתם יכולים להסתפק בסיר בישול מנירוסטה, והגיוני לקנות דגם טוב אך לא יקר ולהשתמש בחיסכון כדי לשדרג משהו אחר במטבח. מנגד אם תשתמשו בסיר לפעולות בישול מגוונות יותר, שווה להשקיע בסיר מיציקת אלומיניום איכותית שמשקלו כבד יותר – זה אמנם יקר יותר אבל ישרת אתכם באופן מיטבי
  • ידיות האחיזה של הסיר – העדיפו סיר בישול עם ידיות אחיזה מחומר שאינו מתחמם כדי שלא תקבלו כוויה ביד, או תיאלצו להשתמש בכפפה לחום בכל מגע עם הסיר במהלך הבישול. למעשה, קיימים סירים עם ידיות שגם עמידות בחום תנור כך שתוכלו להעבירם מן הכיריים לתנור ללא חשש וללא צורך בהעברת התבשיל לכלי אחר. ידיות אחיזה של סיר בישול צריכות לבלוט מדופן הסיר לפחות 4 ס"מ מכל צד, והן צריכות להיות נוחות לכם ובטוחות לאחיזתו וניודו של הסיר גם כשהוא מלא.
  • לגבי מכסי זכוכית, חשוב שיהיה כלול בהם ווסת לשחרור אדים במהלך הבישול אחרת הצטברות האדים בכלי לא תאפשר לכם לצפות במתרחש בתוכו, ועדיף זכוכית בטיחותית חסינה לחום תנור

כל הזכויות שמורות© סושף®