מדריך לבחירת אבן שמוט

אבן שמוט טובה סופחת באפיה את חום התנור, ומקרינה אותו בעוצמה גבוהה יותר ובחום עז, על מנת ליצור מאפים עם קרום פריך וטעים כמו פיצות ולחמים. אפיה על אבן שמוט תתבטא במאפה עם מעטה פריך ויבש, בצבע קרמי כהה על התחתית, לעומת אפיה על תבנית אפיה ללא אבן שמוט - שתיתן מאפה פיצה ספוגי יחסית ולא פריך

אז מה עושים עם אבן שמוט?

אבן שמוט אוצרת את חום התנור ומנטרלת את הלחות, ולכן התוצאה היא פשוט אפיה בחום גבוה יותר (מחום התנור) לכל מאפה הבא במגע ישיר עם אבן שמוט - בלחמים תקבלו קרום אחיד בצבע חום זהוב עמוק, והפיצות שלכם תהינה פריכות ושחומות במידה גם בתחתית וגם מלמעלה. כאשר מניחים את הפיצה ישירות על האבן הלוהטת, הפיצה נאפית במהירות תוך שהיא סופגת את החום ישירות מהאבן, בתוך 5 עד 7 דקות

תשכחו מהדעה הרווחת שאבן שמוט צריכה להיות עבה וכבדה, זה פשוט אאוט!

אבן שמוט מודרנית היא קלת משקל ועשויה או מחומר סינטתי (לרוב קרמי) או איכותית יותר מגבישי מינרל (לרוב קורדיאריט). ככזאת היא אוגרת בתוכה חום רב וגם סופחת את הלחות, על מנת להפיק עבורכם מאפה בציפוי מושלם ופריך. באבן שמוט מינרלית מודרנית התפשטות החום ואגירתו הם פשוט טובים יותר ולכן תוצאות האפיה עליה הן הטובות ביותר. אבן שמוט מינרלית אף עמידה בחום רב יותר, ולכן תתאים גם לשימוש גם על רשת המנגל, כדי שתקבלו אפקט של טאבון, המאפשר אפייה מהירה של פיצות, פוקצ'ה, לחמים, פיתות, בייגל, טורטיות או כל דבר מאפה שטוח, המונח עליה, כמו בתנור לבנים מסורתי.כדאי גם לדעת שאפשר להשתמש באבן שמוט אף להכנה של דגים ובשרים, פשוט הניחו אותם כל גבי מגש אפיה, תבנית או נייר אפיה במגע ישיר על גבי האבן, כדי להימנע מהטבעת טעמי הדג או הבשר באבן. אבני אפיה קלות אף מתחממות בתנור מהר יותר, קלות לניוד ותחזוקה, אינן פריכות או נקבוביות, ולכן עמידות יותר ואינן נשברות כמו האבנים העבות

כשאתם רוכשים אבן שמוט, כדאי לדעת את הפרטים לגבי סוג החומר ממנו עשויה האבן, עוצמת החום (חיוני ליצירת קרום לחם או פיצה), משקלה וצורתה - על מנת להתאים אבן שמוט אופטימלית עבורכם

בטח נתקלתם כבר בלא מעט הערות ותגובות על אבני שמוט פריכות שנסדקו או שנשברו, אז גם כאן אם תקפידו לבחור באבן מודרנית אבן שמוט מינרלית קלת משקל – זה יעשה עבורכם לא רק פלאות באפיה, ופשוט תימנעו מכל אותן בעיות – אבני שמוט מינרליות עשויות מגבישי חומר קשה שנקרא קורדוריט, אשר מתאים לחשיפה לחום רב (עד 800° צלזיוס), חומר זה משמש לכבשנים, ותנורי פיצה מקצועיים מודרניים ומיועד לחשיפה לחום קיצוני. אבן שמוט מינרלית מלבנית הטובה מסוגה תוכלו למצוא כאן

אנו נשאלים לעיתים איזו צורה של אבן שמוט עדיפה?

אבן שמוט לאפיה, מוצעת בצורה עגולה, מלבנית או באריזה של מספר אריחים מלבניים קטנים

  • אבן שמוט עגולה היא השכיחה ביותר
  • אבן אפייה מלבנית נותנת כיסוי רחב יותר של כמעט מלוא משטח התנור ומאפשרת גמישות גבוהה בהנחת מאפים
  • אופציה של 4 אריחי אבן שמוט מלבנים קטנים יותר – מאפשרים סידור גמיש יותר בהנחתן והתאמה למאפה שלכם או אף להכנת מנות אישיות. ארבעת האריחים ניתנים לשילוב זה לצד זה ליצירת מלבן גדול, וזוהי בחירה טובה לאלו המתקשים בהרמת חפצים כבדים, למרות שהנחה של מספר אריחים תיקח מעט יותר זמן מאשר אבן מלאה

אנו נשאלים לעיתים כיצד לנקות אבן שמוט?

אז זהו שלא ממש צריך לנקות אבן שמוט. פשוט מגרדים עם שפכטל את שאריות הבצק שנותרו על האבן, ונותנים לחום האבן שהוא כה גבוה כשהיא מחוממת במקסימום חום התנור שלכם, לעשות את המלאכה.
קחו בחשבון שתמיד יהיו משקעי שומנים של הבצק שייטבעו עם השימוש באבן ויותירו סימנים וכתמים מנומרים - זה נורמלי לחלוטין
מילת אזהרה: כדאי לקחת בחשבון שאבן שמוט משמשת ככלי שמטרתו העיקרית היא לשמש כגוף חימום ולא לתצוגה. אין טעם לקרצף אבן שמוט ביסודיות או להשרות אותה, אתם פשוט עלולים להזיק לה. למשל ניקוי בסבון יטביעו חותמו על טעמי המאפים הבאים שלכם.
אם שטפתם את האבן במים חשוב לייבשה באוויר ביסודיות (לא על ידי חימום בתנור) בטרם תשתמשו בה
לגבי אחסון האבן - אפשר להשאיר אבן שמוט באופן קבוע בתנור, זה לא יגרום נזק לאבן 

טיפים שלנו לבחירת אבן שמוט:-

  • אבן שמוט דקה במשקל קל – מאפשרת חימום מהיר יותר של האבן, ונוחות בניוד
  • אבן שמוט מינרלית דקה עדיפה בגלל אגירת החום והתפשטותו, והעמידות הגבוהה שלה
  • העדיפו אבן שטוחה לגמרי (ללא שוליים מוגבהים – שיפריעו לכם בהחלקת הבצק והוצאתו)
  • תמדדו את מידות פנים תנור האפיה שלכם לפני רכישת אבן שמוט
כל הזכויות שמורות© סושף®